SEO i 2024: Effekten av Google’s SGE og Gemini

Med stadig mer bruk av avansert AI i søkefunksjoner og søkeresultater, står SEO-landskapet overfor betydelige endringer. For bedrifter og digitale markedsførere innebærer dette nye utfordringer og muligheter for å forbedre synlighet og engasjement på nettet. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan du kan forberede deg på disse endringene, optimalisere innholdet ditt, og hvilke strategier som kan sikre suksess i en AI-drevet søkeverden.

}

Lesetid: 5 minutter

Et nettbrett som viser Google DeepMind med meldingen: Welcome to the Gemini era.

Kunstig intelligens (AI): En ny æra for SEO

Google Gemini

Google Gemini er en multimodal AI-modell, som betyr at den kan forstå og kombinere forskjellige typer informasjon, som tekst, bilder, lyd og video. Google Gemini er designet for å være mer avansert enn tidligere modeller, og den kan utføre mer komplekse oppgaver ved å integrere flere typer data samtidig. Dette gjør den spesielt nyttig for oppgaver som krever en dypere forståelse av kontekst og flere datakilder.

Google’s SGE

Google’s Search Generative Experience (SGE) er en ny funksjon som bruker generativ AI for å forbedre søkeopplevelsen. Ved hjelp av avanserte AI-modeller kan SGE generere omfattende og relevante svar på komplekse søkespørsmål. I stedet for bare å vise lenker til eksterne nettsteder, kan SGE gi en sammenfattet oversikt basert på informasjon fra flere kilder, noe som gir brukerne et mer komplett og informativt svar direkte i søkeresultatet.

Tidslinje for Google søk: Oppdateringer fra mai 2023 til mai 2024, inkludert SGE-beta, Gemini AI, og Circle to Search

Hvordan påvirker dette Google’s organiske søk?

  • SGE’s integrasjon av FAQ og how-to innhold vil sannsynligvis redusere trafikken til nettsteder som er avhengige av denne typen innhold. Når SGE genererer svar direkte i søkeresultatet, blir det mindre sannsynlig at brukere klikker seg videre til de opprinnelige nettstedene. Dette kan føre til en betydelig nedgang i synlighet og trafikk for slike nettsteder. For å motvirke dette bør nettstedseiere endre innholdet sitt og fokusere på andre SEO-strategier for å opprettholde og øke trafikken.
  • Google Gemini innleder en ny æra for SEO, med økt fokus på kvalitet på innholdet og bruk av flere formater. Dette inkluderer tekst, infografikk, bilder og videoer, som sømløst kombineres for å skape en mer omfattende og engasjerende brukeropplevelse.
  • For øyeblikket gir Google svar på spørsmål som kan besvares enkelt og nøyaktig basert på strukturerte data, som værmeldinger, befolkningstall eller stemmeresultater. Med generativ AI integrert i SGE, vil SEO sannsynligvis skifte fokus mot midtre del av kjøpstrakten i stedet for øvre del. Dette betyr at SEO-strategier må bli mer målrettede, hvor man ikke lenger bare fokuserer på søkeord med høyt volum, men også på å generere relevante klikk gjennom spesifikke og målrettede tilnærminger.
  • Det er forventet at organisk trafikk via noen søkeord vil reduseres betydelig fordi søkeren vil kunne få svaret direkte fra Google’s AI-genererte svar. Det positive er at nettsteder som ikke kan nå topp 10 på Google’s organiske resultater, kanskje kan vises som lenker i SGE. Det er ifølge en ny analyse, som først og fremst fokuserte på kommersielle søkeord.

Når kommer Google’s SGE til Norge?

Foreløpig er det ingen spesifikk lanseringsdato annonsert for når SGE vil være tilgjengelig i Norge. Med den pågående globale ekspansjonen forventes det imidlertid at SGE snart vil nå europeiske land, inkludert Norge.

For å holde deg oppdatert på den nøyaktige lanseringsdatoen for Norge, anbefales det å følge med på offisielle kunngjøringer fra Google. Dette sikrer at du får den nyeste informasjonen om tilgjengeligheten av SGE i din region.

Hvordan kan du forberede deg på den kommende revolusjonen innen søk?

  • Sørg for at innholdet ditt er rettet mot faktiske kjøpere, altså brukere som aktivt leter etter din tjeneste eller ditt produkt. Dette innebærer å forstå deres behov og søkevaner, og levere informasjon som er relevant og nyttig for dem. Ved å fokusere på de som er klare til å kjøpe, øker du sannsynligheten for konverteringer og bygger en lojal kundebase.

  • Tilpass nøkkelordene dine for å være mer spesifikke. Generelle søkeord som kontorstoler kan tiltrekke seg en bred, men ofte mindre kjøpevillig målgruppe. Ved å målrette mer spesifikke søkeord som vurderinger ergonomiske kontorstoler eller typer kontorstoler, kan du tiltrekke deg brukere som er lenger i kjøpsprosessen og søker etter spesifikk informasjon som kan hjelpe dem med å ta en beslutning.

  • Skriv innhold som sammenligner ditt produkt med konkurrentenes, tilsvarende produkter eller alternativer i andre land. Dette gir potensielle kunder et klart bilde av fordelene ved ditt produkt. Ved å presentere sammenligninger kan du fremheve dine styrker og differensiere deg fra konkurrentene. Samtidig gir du verdifull informasjon som hjelper kundene med å forstå hvorfor de bør velge ditt produkt over andre alternativer. Dette kan inkludere detaljerte produktanmeldelser, fordeler og ulemper, og prissammenligninger.

Konklusjon

Selv om SGE utgjør en risiko for den organiske trafikken du har bygget gjennom SEO, er det mulig å tilpasse praksisen din til denne nye søkemotoren og opprettholde trafikken. Det er ikke – som noen har hevdet – slutten på SEO. Det er snarere begynnelsen på en ny og spennende æra.

Er du usikker på hvor godt ditt nettsted presterer i Google’s organiske søk?

Kontakt oss for en SEO-analyse.